4 Redenen om WhatsApp te gebruiken om kandidaten te benaderen

Het is inmiddels een understatement; De arbeidsmarkt is veranderd. In alle branches loopt het aantal sollicitaties terug en moet je beter je best doen om vacatures in te vullen.

Heb je een goede kandidaat in beeld? Dan volgt bijna altijd een primaire reactie: bellen of mailen, maar waarom zou je geen WhatsApp gebruiken? 4 redenen om WhatsApp te gebruiken om kandidaten voor jouw vacature te benaderen:

  1. Bellen komt bij een eerste contact vaak ongelegen. “Stoor ik?” Grote kans van wel.
  2. E-mail wordt ervaren als tijdsdruk. Denk aan een volle mailbox of aan e-mails wegwerken, maar heb je weleens iemand gehoord over appjes wegwerken?
  3. Een gemiddelde smartphone gebruiker checkt zijn telefoon 150 keer per dag (bron), ook tijdens het werk.
  4. Vaak vergeten wordt dat je via WhatsApp ook bijlagen kunt toevoegen, zoals een functieprofiel. Een tip: gebruik PDF’s, geen Word-bestanden.

En of dit werkt in de praktijk? Jazeker! Pas moest ik voor een klant op een vrijdag twee gesprekken inplannen voor de vrijdag daarop. Niet voor de makkelijkste vacature; het ging om een functie als Medewerker Technische Dienst. Beide kandidaten heb ik ’s morgens een appje gestuurd. En gevraagd wanneer het schikte om hierover te bellen. Binnen een uur kreeg ik van allebei al een belletje terug en kon ik de gesprekken concreet maken.