Alwéér de verkeerde kandidaat aangenomen

De Nederlandse economie groeit stevig door in 2017, aldus mt.nl. Bijna iedereen gaat er in het nieuwe jaar op vooruit. Het CBS becijferde ook al dat er voor het 12e kwartaal op rij meer openstaande vacatures zijn. 155.000 stuks: 5 duizend meer, dan het kwartaal ervoor.

Eindelijk, de wind zit mee. En honderd-vijf-en-vijftig-duizend openstaande vacatures, dat is nogal wat. Maar zijn dat dan allemaal nieuwe vacatures?

Nee, natuurlijk niet. Vaak gaat het om vervangingsvacatures. Veel meer dan mij lief is. Want het is zo zonde, als je na een half jaar de conclusie moet trekken dat er tóch geen match is tussen kandidaat en de functie. Dan maakt het ook niet uit of je de werkgever of de werknemer bent; je verliest allebei. Als werkgever moet je alwéér gaan investeren in een nieuw wervingstraject. En een werknemer moet alwéér in sollicitatiegesprekken gaan uitleggen, waarom hij na zo’n kort dienstverband weer op zoek is.

Natuurlijk is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren overspannen geweest. Jij stond ook met je rug tegen de muur. Er waren situaties genoeg, waarin je overhaast een beslissing moest nemen.

Als bedrijf heb je in een sollicitatieprocedure in crisistijd misschien toch gekozen voor die “6” in plaats van die “8”, die je eigenlijk wilde. Want een collega zat ziek thuis, en het werk moest door. Dus was het wel heel verleidelijk om die sollicitant dan maar aan te nemen. Die ook nog per direct beschikbaar was. En snel kon beginnen.

Die sollicitant gaf in een gesprek ook precies de antwoorden die jij wilde horen. Langere reistijd en veel overuren? “Geen probleem hoor”. Dat had hij gedacht. Want uit eigen ervaring wist hij nog niet hoe het is. Om elke dag op-en-neer te rijden vanuit Bergen op Zoom naar Hellevoetsluis, met een jong gezin thuis. En dat nieuwe automatiseringspakket wat hij snel moest aanleren? “Dat pik ik zo op!”. Want affiniteit met IT, dat had hij wel. Nee, hij was geen wizzkid. Maar daar werd ook niet op doorgevraagd toch? Daar kwam jij alleen achteraf pas achter. Toen was het al te laat …

Dit wil je natuurlijk niet (meer)!

Ben daarom verstandig: overweeg wervingsondersteuning, nu het bij jouw bedrijf financieel waarschijnlijk ook weer beter gaat. Het is de investering meer dan waard, als je dit vergelijkt met de frustraties en de kosten van een verkeerde aanname. En om die rekensom te maken, hoef je echt niet bij het CBS te werken!

Heb jij in het nieuwe jaar het voornemen, om beter te worden in werving en selectie. En ben je benieuwd hoe Primatch daarbij kan helpen? Bezoek dan onze vernieuwde website primatch.nl.


Rudolf van Gastel
 is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.