DURF JIJ ANDERS TE DENKEN IN EEN KRAPPE ARBEIDSMARKT?

Stel, je bent voor jouw IT-bedrijf op zoek naar helpdeskmedewerkers of voor jouw bouwbedrijf naar timmermannen. Maar je droomkandidaat is niet in beeld. Wat doe je? Blijf je worstelen en ploeteren? Ook al kost het je 3 maanden tijd en 3 maanden omzet?

“De krapte op de arbeidsmarkt doet in 2019 echt pijn”, aldus ABN Amro op Cobouw.nl. Veel bedrijven klagen dat ze moeite hebben om personeel te werven. We kunnen het nieuws en elkaar blijven napraten dat het allemaal zo lastig is. Maar weet je, dat is zonde van de tijd. Ook nu krijg je nog altijd reacties als je een vacature goed in de markt zet. En dat biedt kansen!

Open je ogen

Want wees eerlijk; wat doe jij met 50+’ers, vluchtelingen en langdurig werklozen die solliciteren? Komen die nog steeds op de nee-stapel terecht? Vraag je af waarom. Ik merk vaak dat werkgevers niet weten dat ze voor mensen die moeilijker aan een baan komen niet alle risico’s hoeven te dragen. Dat het UWV en de Overheid daar allerlei potjes, subsidies en regelingen voor heeft. Open je open, doe daar wat mee!

50+’er

Gerard: “Ik breng een ton aan ervaring mee. Mag ik alsjeblieft, alsjeblieft bij jou komen werken?”

Voordelen: een oudere werknemer weet dat hij moet werken voor z’n geld, dat minder leuke taken er ook bij horen. Gerard staat over een half jaar niet aan je bureau te kloppen dat hij meer wil verdienen, of anders weg is.

Regelingen: met de compensatieregeling hoef je een oudere werknemer niet door te betalen als hij ziek wordt, maar komt hij in de ziektewet. En met loonkostenvoordeel (LKV) kom je in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming.

Vluchteling

Rachid: “Ik ben gevlucht uit Syrië. Nederlands is nog moeilijk voor mij, maar ik wil graag werken. Kun jij me helpen?”

Voordelen: een vluchteling heeft vaak een enorme motivatie, potentie en doorzettingsvermogen om het hier te maken. Rachid zet zich voor 100% in.

Regelingen: bij de werkgeversservicepunten van sommige gemeenten krijg je een tegemoetkoming of vergoeding voor extra kosten als een vluchteling bij jou gaat werken. En met dit stappenplan weet je binnen twee minuten of je iemand mag aannemen.

Iemand met een arbeidsbeperking

Angelique: Ik zit in een rolstoel. Heb jij een werkplek waar ik me goed kan bewegen?

Voordelen: iemand met een arbeidsbeperking is toegewijd, trouw en loyaal. Ook heb je met een bijzondere werknemer een streepje voor bij aanbestedingen (social return on investment). Angelique wil graag voor vol worden aangezien en een vakvrouw zijn.

Regelingen: Hier vind je een schema wat duidelijk maakt welke subsidies er zijn voor werknemers met een arbeidsbeperking. Denk aan werken met behoud van uitkering, jobcoaching en (vergoeding voor) werkvoorziening.

Jonge werkloze

Melvin: Ik vind school maar niks, dus ben ik daarmee gestopt. Kan ik bij jouw bedrijf een vak leren?

Voordelen: een starter leert snel en is flexibel. En laten we eerlijk zijn; aan een jong iemand ben je niet veel loonkosten kwijt. Melvin is geen jongen van de theorie, maar van de praktijk.

Regelingen: via de subsidieregeling praktijkleren kun je in aanmerking komen voor tegemoetkoming in kosten voor begeleiding van een jonge werknemer. En het lage-inkomensvoordeel (LIV) biedt een fiscaal voordeel wat kan oplopen tot een vergoeding van € 2.000 per jaar.

Durf anders te denken

Durf jij anders te denken in een krappe arbeidsmarkt met personeelstekort. En mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven? Dan weet ik zeker dat je positief verrast gaat worden.

Hier lees je 6 voordelen om als werkgever mee te doen aan de Banenafspraak en Participatiewet. De portal helpt je ook goed op weg met vraag & antwoord.

Nog niet overtuigd? Lees dan dit verhaal over Rotterdamse ondernemers die wel een heel bijzondere groep (ex-criminelen) een kans geven op de arbeidsmarkt.

OVER DE AUTEUR

Rudolf van Gastel is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met (online) recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Meer weten over Rudolf? Kijk dan bij Primatch Roosendaal.

Rudolf van Gastel

Rudolf van Gastel

Primatch Roosendaal