GAME BASED ASSESSMENTS

In de ontwikkelende technologie op het gebied van de selectiefase, komen er steeds meer mogelijkheden om te kijken of jouw sollicitant ook daadwerkelijk past bij de baan en de organisatie waar ze te komen werken. Een van deze ontwikkelingen is Game Based Assessment!

Waarom kiezen voor een Game Based Assessment in plaats van een reguliere vragenlijst?

Wanneer je kijkt naar een ‘normale’ vragenlijst die de competenties moet meten, zijn de kandidaten bezig met een zelfevaluatie. Ze maken keuzes op basis van het eigen referentiekader en geven aan hoe ze denken te reageren op een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld: iemand krijgt de vraag of hij zich comfortabel voelt in grote groepen. Deze kandidaat heeft al van kleins af aan dezelfde vriendengroep en werkt 5 jaar bij hetzelfde bedrijf.

In deze situatie voelen ze zich helemaal op hun gemak en geven ze een hogere score over deze stelling. Maar haal ze uit deze comfortabele situatie en zet iemand alleen neer op een netwerkborrel en de score zal aanzienlijk dalen. Kortom: de antwoorden worden gekleurd door hoe de kandidaat zichzelf nu zien in de huidige omgeving. Deze misinterpretaties van de kandidaat worden alleen uit de reguliere vragenlijst gefilterd wanneer de nabespreking zorgvuldig wordt uitgevoerd.

Daarnaast is het zo dat wanneer je deze vragen vaker hebt moeten beantwoorden je in de verleiding kan komen om de resultaten te gaan beïnvloeden. Je weet wat er van je verwacht wordt in een functie en je wil graag bij dat bedrijf werken. Hierdoor kun je sociaalwenselijk antwoorden. Ondanks dat deze testen hierop controleren, komen de kandidaten bij de Game Based Assessment niet eens in de verleiding om sociaal wenselijk te antwoorden, omdat deze optie gewoon niet bestaat.

Tijdens een Game Based Assessment weet je als kandidaat niet precies waar je op wordt getest en hoe ze dat gaan doen. Hierdoor kun je de antwoorden niet manipuleren. Bovendien geven ze je ook het gevoel dat je een leuk spelletje speelt i.p.v. de stress die veel vragenlijsten kunnen opleveren. Game Based Assessments kijken naar je natuurlijke vaardigheden en ontwikkelingen. Je eerste impuls telt hier, waardoor je als selecteur van kandidaten een heel eerlijk beeld krijgt van je sollicitant.

Een aantal voordelen van Game Based Assessment:

1. Kosten
Vaak zijn deze testen wat goedkoper ten opzichte van de traditionele assessments. Daarnaast scheelt het ook tijd in interpretatie van de uitkomsten. Hierdoor kun je meer mensen testen in dezelfde tijd, op meerdere locaties en zo een goed overwogen beslissing nemen over welke kandidaat je wilt aannemen.

2. Betrouwbaar
Zoals al eerder aangegeven zijn de uitkomsten veel objectiever, aangezien de kandidaten niet van te voren weten wat en hoe er getest wordt. Je krijgt een reëel beeld over wat de sterke en de nog te ontwikkelen kanten van de sollicitant zijn. Hierdoor kan je direct een ontwikkelplan opzetten om de sollicitant sneller succesvol te maken binnen de organisatie.

3. Fun
Het is leuk om de game te spelen en het is een mooie toevoeging voor je candidate journey.

Kortom: Game Based Assessments zijn een ideale manier om tegen lagere kosten een reëler beeld van je sollicitant te krijgen.

Wil je graag meer weten over Game Based Assessments of heb je andere vragen over recruitment?  Neem gerust contact op met Primatch via 088-5325125 of stuur ons een bericht.

OVER DE AUTEUR

Danielle Wassink is recruitment consultant bij Primatch. Zij heeft ruime ervaring met recruitment en het coachen/begeleiden van mensen om deze processen goed in te richten.

Danielle Wassink

Danielle Wassink

Consultant Primatch Tilburg