Een wervende vacaturetekst schrijven? Verplaats je in de sollicitant!

Op 9 februari 2018 geeft het ingeven van de functietitel Accountmanager op de jobboard Monsterboard 663 resultaten. Voor de functietitel Developer zijn dat er  zelfs 1000+. Dat zijn heel veel vacatures waar je mee moet ‘concurreren’. Hoe zorg jij dat werkzoekend talent jouw vacature als eerste vindt en doorklikt? Hoe val jij als werkgever op tussen al die duizenden bedrijven die dagelijks hun vacature plaatsen op internet?

Eerst nadenken, dan pas schrijven! Je hebt namelijk allerlei zaken om over na te denken. Schrijf ik de vacature in de Nederlandse of Engelse taal? Vermeld ik wel of geen salarisrange in mijn vacature? Geef ik sprekende voorbeelden over de bedrijfscultuur of houd ik het bij containerbegrippen zoals ‘informele werksfeer’ en ‘dynamische omgeving’?  Er is één gouden regel die je hierbij altijd in je achterhoofd moet houden: Verplaats je in de sollicitant! Wanneer je een vacature zoekt op de Nederlandse arbeidsmarkt, dan wil je waarschijnlijk liever een Nederlandse vacaturetekst lezen. Als je een interessante vacature ziet, maar er staat geen salaris bij vermeld, dan kan dit een reden zijn om (nog) niet te solliciteren. Je gaat tenslotte ook niet zomaar een huis bezichtigen als je geen enkel idee hebt van de vraagprijs. Ben dus compleet, origineel en duidelijk in je informatie!

Ik geef je hierbij nog enkele praktische tips:

Tip 1:
Kies voor een gangbare en duidelijke functienaam. Dit kan dus anders zijn als de interne functietitel die je binnen je organisatie gebruikt.

Tip 2:
Verkoop bij een specifieke rol eerst de functie en dan pas je organisatie. Begin met de functie-inhoud en laat duidelijk zien welke taken, verantwoordelijkheden en uitdagingen je biedt.

Tip 3:
Bepaal vooraf of je heel selectief kunt zijn of dat jouw potentiële kandidaten dun gezaaid zijn. Op basis van die inschatting zet je de eisen neer waaraan een sollicitant moet voldoen.

Tip 4:
Wees zo specifiek en origineel mogelijk in wat je de kandidaat biedt als hij/zij bij jou komt werken. Stel hierbij jezelf de vraag ‘waarom moeten ze bij jouw organisatie aan de slag en niet bij bedrijf X die precies dezelfde vacature aanbiedt?’.

Tip 5:
Sluit af met een ‘call to action’. Maak het je potentiële nieuwe werknemer zo eenvoudig mogelijk om te solliciteren. Zorg voor een duidelijk en bondig sollicitatieformulier of geef kandidaten de mogelijkheid om via Whatsapp vragen te stellen over de vacature.

Meer weten over vacatureteksten en samen aan de slag? Kom naar onze kosteloze training op 17 april in Tilburg! Niet in de gelegenheid maar wel meer weten? Vraag dan onze whitepaper Vacatureteksten schrijven aan.

Claudie Hendrikx is sinds 2014 werkzaam bij Primatch en is recruitment consultant voor Primatch Tilburg. Ze is gespecialiseerd in online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.