• WAT TE DOEN TEGEN JOB SCRAPING?

Interview bij Louwman & Parqui over Job Scraping

Debbie Evegaars is Senior HR Adviseur bij Louwman & Parqui, importeur van Toyota en Lexus en onderdeel van de Louwman Group, één van de grootste automotive bedrijven in Europa. Ze heeft onlangs een negatieve ervaring gehad met Job Scraping en zocht onze hulp!

Je hebt Primatch onlangs gevraagd om hulp bij het uitzetten van een marketing vacature bij Louwman & Parqui. Waarom?

“We hadden de vacature zelf uitgezet. Ik merkte dat deze automatisch werd doorgeplaatst op Job Scraping sites: eerst Indeed, later ook op LinkedIn. In het beeld van veel mensen zijn dat betrouwbare bronnen. Dus vond ik dat prima, want er waren geen kosten aan verbonden en ons bereik werd groter. Maar toen kwam ik erachter dat er fouten zaten in de doorplaatsingen.”

Wat ging er mis?

“Er viel een heel belangrijk stuk tekst weg over salaris. De salarisindicatie voor deze vacature was € 3.500 – € 4.800 bruto per maand. Maar alleen de eerstgenoemde € 3.500 werd overgenomen. Dus bereikten we niet de hele doelgroep. Kandidaten met een hogere salarisindicatie zijn we misgelopen.

Ook vervelend was dat als standplaats Den Haag werd overgepakt, terwijl wij gevestigd zijn in Raamsdonksveer. Waarschijnlijk omdat onze holding in Den Haag is gevestigd.”

Hoe heb je Job Scraping als last ervaren in je wervingsproces?

“Op het moment dat informatie over een vacature verkeerd is, dan is dat erg vervelend. In dit voorbeeld hadden we best wat kandidaten die hun sollicitatie gericht hadden op Den Haag, die moest ik teleurstellen vanwege de woon-/werk afstand. Bij een aantal kandidaten zorgde dat voor irritaties. Logisch ook, omdat zij ervan uitgaan dat informatie op vacaturesites klopt. Terwijl dat dus niet zo is! Daar krijg je als je niet oplet als werkgever negatieve feedback op.”

En nu weet je beter?

“Ja. Inmiddels weet ik dat Job Scrapers eigen formats en regels hebben wat ze wel en wat ze niet overnemen en dat daardoor fouten kunnen ontstaan. De plaats van koppeltekens, opsommingstekens, schuine strepen en zoekwoorden; het gaat echt om details als je goed geïndexeerd wil worden. Die details heb ik bij een nieuwe vacatureplaatsing aan Primatch overgelaten. En we hebben samen met Primatch ook een disclaimer aan de vacaturetekst toegevoegd.”

Was je blij met onze hulp?

“Zeker. De vacature werd na aanpassing van de vacaturetekst wel goed overgenomen door Job Scrapers. En door de disclaimer werden kandidaten bewust dat ze beter direct bij ons konden solliciteren dan via een sollicitatieformulier van een externe vacaturesite. Want daar gaan sollicitaties een eigen leven leiden.”

Tekst: Rudolf van Gastel | Primatch West-Brabant

OVER DE GEÏNTERVIEWDE

Debbie Evegaars is als Senior HR Adviseur werkzaam bij Louwman & Parqui.

Debbie Evegaars

Debbie Evegaars

Senior HR Adviseur