LACHEN… IK HEB EEN VACATURE

Niks mooiers dan het hebben van een vacature, dit is namelijk het ultieme moment om te laten zien waarom je een geweldige werkgever bent. Je hebt een superleuke cultuur en mensen werken erg graag bij je. Toch? Hoe komt het dan toch dat heel veel vacatureteksten zo saai, degelijk en nauwelijks een afspiegeling van de bedrijfscultuur zijn? Waarom staat in het gros van de vacatureteksten eigenlijk altijd hetzelfde? Namelijk een lang verhaal over de organisatie, marktconform salaris, lange lijst met eisen en iets over een uitdagende cultuur.

Waarom worden vacatureteksten niet met humor geschreven? Laatst hoorde ik dat communicatie dat niet zakelijk vond? Best een apart argument, want de doelstelling van een vacaturetekst is dat het veel goede kandidaten oplevert. En als dat binnen de doelgroep lukt zonder zakelijke tekst, lijkt mij de doelstelling behaald. En waarom wil communicatie zich überhaupt bemoeien met een vacaturetekst?

Eigenlijk is het net als bij reclame. Reclame is een vorm van communicatie met het doel potentiële klanten over te halen tot aanschaf van producten en diensten. Werving is ook niets anders dan jezelf promoten als werkgever bij jouw doelgroep met als doel om de kandidaten binnen te halen. En bij reclame zie je dat er heel veel gebruik gemaakt wordt van humor of beeldgrappen.

Veel vacaturehouders zien het als een last als er een vacature ontstaat, maar eigenlijk is het een kans. Een kans om nieuwe mensen, nieuw  elan en nieuwe competenties in je organisatie binnen te halen. Hierbij kan humor een geweldig mechanisme zijn, om op een andere manier met je doelgroep te communiceren.

Dus de volgende keer dat er een vacature ontstaat, dan niet weer “voor onze afdeling zoeken we een…”, wellicht is “Er zitten twee collega’s in de kantine. Vraagt de één aan de ander” wel wat plat, maar kan er her en der een prikje worden uitgedeeld, waarbij de lezer een glimlach op de lippen wordt getoverd. Een ding weet je zeker, je doet wel iets anders dan de rest.

Jeroen Bergen heeft ruim 17 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Als ondernemer van Primatch is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van onder andere 
tool2match.

Mocht je meer willen weten over het schrijven van een wervende vacaturetekst of over employer branding, vraag dan de whitepapers ‘vacatureteksten schrijven’ en ‘employer branding’ aan of meld je aan voor onze 
kosteloze training ‘vacatureteksten schrijven en/of ‘employer branding’.