Maak jij als werkgever wel een positieve indruk op je sollicitant?

Beste werkgever,

De tijd dat heel de wereld bij jouw bedrijf wil komen werken is voorbij. Er wordt weer flink aan kandidaten getrokken, zeker voor die lastiger vervulbare vacatures. Jij wilt natuurlijk hebben dat die topkandidaat voor jou kiest. Maar hoe kun je die kans vergroten? Door er in ieder geval voor te zorgen dat je een goede indruk maakt als hij bij jouw bedrijf langskomt voor een sollicitatiegesprek. Want dat is voor de sollicitant een niet te onderschatten selectiecriterium, om juist voor jou te kiezen!

Dat begint al met een welkome ontvangst, zonder te overdrijven. Het is immers niet de Koning die langskomt, maar iemand die misschien bij je komt werken. Laat die ontvangst alsjeblieft aan een collega over die enthousiast is en graag voor jouw bedrijf werkt. En niet door iemand die een verplicht nummertje uitvoert. Zorg ervoor dat de ontvangst- of wachtruimte netjes is. En dat er geen gedateerde vakbladen liggen, of melkzakjes die over de datum zijn. Een kandidaat die (te lang) moet wachten gaat dit namelijk opvallen. En dan sta je vaak, zonder dat je het zelf weet, al met 1-0 achter.

Dan het gesprek zelf. Ik ben meer voorstander van een goed gesprek dan van een klassiek interview. Laat die “moeilijke” interviewvragen maar aan een ander over, zeker als je nauw met iemand gaat samenwerken. Die topkandidaat is benieuwd naar jou, en jouw manier van werken. Laat je daarom niet verleiden tot een vragenvuur. Dat komt vervelend over, maar is ook zonde van de tijd. Veel vragen kun je zelf al beantwoorden door het CV goed door te nemen of door een social media check te doen. Besef dat je eigenlijk pas een goed gesprek hebt, als je allebei evenveel aan het woord bent. Probeer vooral samen te ontdekken of er een persoonlijke klik, maar vooral ook een culturele fit is. Want jullie gaan samen héél véél tijd doorbrengen.

Benieuwd wat Primatch voor je kan betekenen? Bekijk onze oplossingen.


Rudolf van Gastel
 is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.