• NIEUWS

01/11/2018

Opening nieuwe partnervestiging Primatch Noordoost Brabant

Per 5 november 2018 start Marcel van den Bogaart als zelfstandig partner van Primatch HR Groep in de regio Noordoost Brabant. Hij zet 20 jaar aan kennis en ervaring in het werkveld van recruitment in, om bedrijven en ondernemers te ondersteunen met vraagstukken rondom recruitment.

25/10/2018

Faq’s over Direct Solliciteren op Indeed via tool2match

Zojuist heeft tool2match de integratie met Indeed bekend gemaakt. De klanten van Primatch die gebruik van tool2match maken, kunnen per 1 november gebruik maken van Direct Solliciteren via Indeed. Veelgestelde vragen over het gebruik van Direct Solliciteren vind je hier.

25/10/2018

Bereik sneller het juiste talent via tool2match door de nieuwe Indeed-integratie.

Primatch heeft als reseller van tool2match goed nieuws! Vandaag maakt tool2match met vreugde een integratie met Indeed bekend. Tool2match zoekt altijd naar manieren voor werkgevers om sneller het juiste talent te bereiken. Mede daarom hebben ze een nieuwe integratie met Indeed gerealiseerd die vanaf 1 november in werking gaat.

09/10/2018

Wereld Post Dag

Vandaag is het Wereld Post Dag. Waar vroeger postbezorgers per voet of paard lange afstanden aflegden, zijn er tegenwoordig systemen om post/nieuws zo snel mogelijk aan de andere kant van de wereld te krijgen. Niet alleen de manier van bezorgen is veranderd de afgelopen jaren. Waar je vroeger nog sollicitatiebrieven van de postbezorger ontving, stromen ze nu je mailbox binnen. Zocht de sollicitant vroeger in de krant naar vacatures, tegenwoordig moet je alles uit de kast trekken om de juiste kandidaat aan te spreken. De kracht van social media is anno 2018 dan ook volledig doorgedrongen als het gaat om personeelswerving. Om niet achter te blijven en de plank volledig mis te slaan in het vinden van de juiste kandidaat is het belangrijk hierop in te spelen. Jeroen Bergen brengt je weer helemaal up to date in de training Social media & recruitment. Wat zijn nu de nieuwste trends en ontwikkelingen? De 1e ontbijtsessie is al vol en daarom hebben we een extra ontbijtsessie Social media & recruitment ingepland op vrijdag 9 november. Kom je ook?

04/10/2018

Werken-bij website? Doen!

Het komt nog regelmatig voor dat we bij een mooie organisatie een kop koffie drinken en de populaire term ‘werken-bij’ in het gesprek voorbij komt. In de krappe arbeidsmarkt waar we ons momenteel in bevinden, is deze connectie namelijk zo gelegd. Vaak wordt door afdeling HR het argument gegeven dat er al een pareltje van een corporate website live staat en dat hier de openstaande vacatures ook perfect op te vinden zijn. Waarom zouden we dan toch nog een aparte werken-bij omgeving moeten hebben?

01/10/2018

5 jaar Primatch Kempen

Het is feest vandaag, want precies 5 jaar geleden startte Marco van de Vliet de vestiging Primatch Kempen – Eindhoven. Wij feliciteren Marco met dit feestelijke feit en zijn er trots op dat we hem al 5 jaar bij de club hebben.

27/06/2018

Primatch recruitment event 2018

Primatch bestond in mei 18 jaar en dit moment wilden we graag delen. Op 26 juni gingen we met een honderdtal klanten en relaties een inspirerende recruitment reis tegemoet tijdens het Primatch recruitment event 2018. Diverse interessante sprekers zoals prof. dr. Ton Wilthagen, Sander de Bruijn (Monsterboard), Matthijs Verburg (eelloo) en Leonard Bijlsma (VDT Advocaten) gaven ons een blik op de toekomst.

19/06/2018

De vis wordt duur betaald!

De metafoor van de visvijver is één van de mooiste metaforen voor de werving en selectiemarkt. Uiteindelijk komt het er op neer dat we als recruiter (visser) actief achter de kandidaten (vis) aan gaan.

15/06/2018

Zelf kandidaten benaderen bij te weinig reactie op je vacature

Door toegenomen schaarste op de arbeidsmarkt zijn kandidaten passiever geworden. Logisch dus, dat er minder reacties binnenkomen op jouw vacature. Zelf kandidaten benaderen is een prima alternatief. Maar waar ga je ze vinden? En hoe ga je ze benaderen?

12/06/2018

Recruitment is leren | 5 tips

Hoe zorg jij dat je bijblijft met actuele kennis? Via een opleiding of masterclass? Dit is niet altijd nodig, maar hoe vergroot je dan jouw expertise?

15/05/2018

De tien V’s van Werven

Vacatures staan steeds langer open. Goede kandidaten zijn kritisch en kiezen voor een functie en een bedrijf dat echt bij ze past. Hierbij de 10 v’s waarmee je je onderscheidt met je werving.

30/04/2018

Werk aan de winkel!

Potentiële werknemers komen anno 2018 over het algemeen niet meer zomaar bij je organisatie aankloppen of je een leuke baan voor ze hebt. Mocht je het nog niet door hebben… er is werk aan de winkel!

16/04/2018

Solliciteren is niet leuk

Of je nou P&O’er of Marketeer bent, 25 of 65 jaar, man of vrouw, twintigduizend of honderduizend Euro per jaar verdiend, solliciteren is niet leuk. Misschien is het even geleden dat je zelf gesolliciteerd hebt. Weet je nog hoeveel tijd het heeft gekost om een sprankelend cv op te stellen en een prikkelende motivatie te schrijven? Keer op keer bij elke sollicitatie meer van het zelfde. Daar is toch niks aan?

27/02/2018

Waarom videosolliciteren het (nog) niet gaat worden in 2018

Video is populair. Enzo Knol is met zijn eigen YouTube-kanaal wereldberoemd geworden in Nederland. Ook vlogger Ismail Ilgun kreeg om andere redenen, veel media aandacht. Hij hield er een baan als AD-verslaggever aan over. En de filmpjes van Fajah “killerbody” Lourens op Instagram hebben zeker bijgedragen aan de verkoop van haar boeken.

09/02/2018

Een wervende vacaturetekst schrijven? Verplaatst je in de sollicitant!

Op 9 februari 2018 geeft het ingeven van de functietitel Accountmanager op de jobboard Monsterboard 663 resultaten. Voor de functietitel Developer zijn dat er  zelfs 1000+. Dat zijn heel veel vacatures waar je mee moet ‘concurreren’. Hoe zorg jij dat werkzoekend talent jouw vacature als eerste vindt en doorklikt? Hoe val jij als werkgever op tussen al die duizenden bedrijven die dagelijks hun vacature plaatsen op internet?

02/02/2018

2018.. een blik vooruit

2018 zal zich voornamelijk laten gelden door een toenemende druk op de arbeidsmarkt waarbij er steeds meer aandacht en energie gestoken zal moeten worden in het binnenhalen van de juiste kandidaten. Waar we 3 jaar geleden gemiddeld nog 80+ reacties op vacatures kregen is dat aantoonbaar afgenomen tot nog (gemiddeld) 20% daarvan.

23/01/2018

Het is 2018: verbeter je candidate experience!

‘Candidate experience’, een term waar we enkele jaren geleden in een tijd van meer werkzoekenden dan vacatures zelden van gehoord hadden. In de huidige krappe arbeidsmarkt anno 2018 is het een begrip waar we dagelijks mee bezig (moeten) zijn. Wat houdt het dan precies in?

De definitie van candidate experience is ‘De totale ervaring die een sollicitant opdoet met jouw organisatie tijdens het sollicitatieproces.’

10/01/2018

Het belang van een goede vacaturetekst

Werkgevers zoeken vaak naar het schaap met de vijf poten, maar daarmee lopen ze het risico dat ze goede kandidaten wegjagen. Werkzoekenden vinden een té zwaar eisenpakket namelijk de grootste afknapper bij vacatures.

08/01/2018

Test en assessments : een blauwdruk van je kandidaat?
3 Redenen voor het inzetten van een assessment

Voor je liggen 2 cv’s van kandidaten die je hebt gesproken. Kandidaat X heeft weinig relevante werkervaring maar wél de juiste papieren en kandidaat Y precies andersom. Kandidaat X is naar jouw idee veel te bescheiden geweest, terwijl ervaren kandidaat Y zichzelf vol overtuiging heeft gepresenteerd en alle juiste termen wist te noemen. Wat nu? Ik geef je 3 redenen voor het inzetten van een assessment.

30/11/2017

Recruitment: CV’s schuiven en vakkenvullen?

Er komt een plek vrij in je team en je zoekt een nieuwe medewerker, hoe pak je dat aan? Het lijkt zo simpel. Maar er liggen een paar grote valkuilen op de loer en hoe onderscheid je je van je concurrenten op de arbeidsmarkt? Met een beetje aandacht en tijd kun je een paar grote valkuilen gelukkig omzeilen. Ik geef je 4 belangrijke aandachtspunten.

30/11/2017

Primatch actief in Amsterdam

Vanaf december is Debby Reemers gestart als partner Primatch Amsterdam.

20/11/2017

4 Redenen om WhatsApp te gebruiken om kandidaten te benaderen

Het is inmiddels een understatement; De arbeidsmarkt is veranderd. In alle branches loopt het aantal sollicitaties terug en moet je beter je best doen om vacatures in te vullen.

14/11/2017

Ook voor werven geldt: actie = reactie

Grote personeelstekorten in de zorg. Monteurs zijn niet te vinden. ICT`ers krijgen we niet. We horen niet anders tijdens onze trainingen & bijeenkomsten. Erg interessant is het om te horen hoe bedrijven nieuwe medewerkers proberen te werven. De volgende wervingsstrategieën komen we daarbij tegen.

26/10/2017

Lachen… ik heb een vacature

Hoe komt het dan toch dat heel veel vacatureteksten zo saai, degelijk en nauwelijks een afspiegeling van de bedrijfscultuur zijn?  Waarom worden vacatureteksten niet met humor geschreven?

16/10/2017

Wie een wervende vacaturetekst schrijft, die beklijft

Op 10 oktober geeft het ingeven van de functienaam Developer op Indeed 13.942 resultaten. Bovenaan de lijst staat dat er 1.045 nieuwe vacatures zijn. Dat zijn heel veel pagina’s aan vacatureteksten, dus de uitdaging is duidelijk. Hoe zorg jij dat werkzoekend talent jouw vacature vindt en op jouw vacaturetekst doorklikt?

01/10/2017

4 jaar Primatch Kempen – Eindhoven

Vandaag vier jaar geleden opende Marco van de Vliet de vestiging Primatch Kempen – Eindhoven.

01/09/2017

1 jaar Primatch Leiden – Bollenstreek

Vandaag een jaar geleden opende Irene van den Berg de vestiging Primatch Leiden – Bollenstreek. Irene koos bewust voor de samenwerking met Primatch om bedrijven in de regio Leiden – Bollenstreek meer ondersteuning te kunnen bieden op het gebied van arbeidsmarktkennis, producten en diensten.

29/08/2017

Primatch opent 2 nieuwe vestigingen

Vanaf 1 september a.s. opent Primatch 2 nieuwe vestigingen. Jolanda Schonewille wordt verantwoordelijk voor de partnervestiging van Primatch in de regio Twente. Sandor Harmens wordt de partner van de vestiging Primatch Woerden –  Het Groene Hart.

21/08/2017

Succesvoller werven via jouw eigen medewerkers

Veel bedrijven willen het, weinig bedrijven doen het: méér werven via eigen medewerkers. Natuurlijk, er komt weleens een nieuwe collega via-via binnendruppelen. Maar een concreet plan om hier succesvoller in te worden? Dat is er vaak niet.

8/08/2017

Werving heeft niets te maken met selectie, toch?

Werving en selectie. Het wordt vaak in een zin uitgesproken en gezien als één handeling. Maar is het dat ook? Laten we eens terug gaan naar de basis. Wat is werving en selectie eigenlijk? Allereerst kijken we naar de betekenis van de woorden ‘werving’ en ‘selectie’.

4/08/2017

Social media binnen employer branding

Een sterk werkgeversmerk zorgt ervoor dat je organisatie de juiste mensen aantrekt en aan zich bindt om organisatiedoelstellingen te realiseren. Maar hoe bouw je aan een sterk werkgeversmerk? En wat is de rol van social media binnen je employer branding strategie?

31/07/2017

Maandag populairste dag voor banenjacht

Het zoeken naar een nieuwe baan is vooral aan het begin van de werkweek populair. Uit onderzoek van vacaturesite Indeed onder werkzoekenden in zes Europese landen blijkt de maandag het populairst. Ook op dinsdag wordt nog veel gezocht. In de weekeinden valt de banenjacht grotendeels stil.

11/07/2017

Waarom employer branding bij het MKB vaak jobmarketing is. – Deel 2

Waar waren we gebleven? Vorige week ben ik dieper ingegaan op employer branding binnen organisaties. Echter blijkt dat employer branding bij het MKB vaak toch jobmarketing is. En waarom?

6/07/2017

Waarom employer branding bij het MKB vaak jobmarketing is. – Deel 1

Employer branding is hot, iedereen in recruitmentland heeft het erover. Employer branding is een geweldig concept, maar werkt het ook voor een MKB-bedrijf?

4/07/2017

Open sollicitaties zijn irritant

In tijden waarin kandidaten schaars zijn, is iedereen het er wel overeen dat open sollicitaties een interessante manier van werven kan zijn. Maar in tijden van laagconjunctuur, waarbij er voldoende aanbod is, is de heersende tendens, dat het zonde van de tijd is, onvoldoende oplevert en dus irritant is!

20/06/2017

3 redenen om in de zomerperiode kandidaten te zoeken

Het is zomer en lekker weer. De meeste werkzoekenden gaan op vakantie en zijn met heel andere dingen bezig dan met solliciteren. Toch?

12/06/2017

MKB kansloos in ‘the war for talent’?

Krapte op de arbeidsmarkt, veel concurrentie om die ene topper aan je bedrijf te binden en verschillende kapitaalkrachtige grote spelers in de markt. Als lokaal MKB-bedrijf lijk je kansloos in ‘the war for talent’. Of toch niet?

29/05/2017

2 Zaken die de pijler zijn onder elke vacaturetekst

Als je een vacaturetekst opstelt zijn er twee zaken waar je in ieder geval als basis rekening mee moet houden. Naast zaken zoals vindbaarheid, leesbaarheid, afgestemd taalgebruik op de doelgroep, enzovoorts.

18/05/2017

Recruiter verlegt focus van talent vinden naar verleiden

Van vinden naar verleiden. Zo kun je de verschuiving noemen in de aandacht van veel recruiters. Talenten vinden lijkt steeds minder een probleem, hen ook echt laten solliciteren is nu de uitdaging.

18/05/2017

6 op de 10 bedrijven kan in personeelsplanning niet eens 2 jaar vooruitkijken

Een goede personeelsplanning maken is ‘ongelofelijk complex en moeilijk om goed te doen’. Dat geven IDC en Cornerstone ook wel toe. Maar uit het onderzoek dat beide organisaties recent samen deden in 14 Europese landen, blijkt dat er desondanks nog wel wat te verbeteren valt. In de Duitstalige en de meeste Scandinavische landen zeggen ze gemiddeld beter te kunnen voorspellen welke personeelsbehoeften (op langere termijn) spelen.

18/05/2017

Moet je transparant zijn over het ‘waarom’ binnen assessments?

Transparantie is een belangrijk uitgangspunt bij werving- en selectieprocedures. Het is een goede zaak om de sollicitant zo volledig mogelijk te informeren over hoe je selectieprocedure eruitziet. En je kunt ook maar beter zoveel mogelijk vertellen over de aard en duur van het dienstverband, en alle taken en de bevoegdheden die bij de functie horen. Maar moet je net zo transparant zijn als het gaat om de criteria waarop je de sollicitanten wil toetsen?

25/04/2017

Onthuld: het verdienmodel van “no cure, no pay” recruitmentbureaus

Heb jij je weleens afgevraagd waarom er zoveel no cure, no pay recruitmentbureaus zijn? Hoe ze werken, en hoe ze hun geld verdienen? Ik zal het je uitleggen.

19/04/2017

Help, ik heb een vacature!

Veelvuldig krijg ik de vraag, ik heb een vacature en wat nu? Hieronder een eenvoudig stappenplan waar je aan moet denken in het wervingsproces van vacature tot aangenomen kandidaat.

18/04/2017

7 vragen die je altijd moet stellen in een sollicitatie gesprek

Regelmatig krijgen wij de vraag, wat moet ik dan aan een kandidaat vragen? Tja dat hangt er van af wat er van belang is voor de functie om te weten. Primair is dat je aan het einde van het gesprek zoveel mogelijk de potentiele risico’s van de aannamen wilt hebben kunnen tackelen. Dat doe je met name door het stellen van open vragen. Om een voorzet te geven, hierbij 7 vragen om te stellen aan een kandidaat waar je nooit verkeerd mee zit.

10/04/2017

Tilburg Trappers door naar halve finale

Primatch is trotse sponsor van de Tilburg Trappers en wij feliciteren ze dan ook met het reeds behalen van de halve finale!

06/04/2017

5 quick wins bij recruitment

Dagelijks krijgen wij van klanten vragen over hoe ze snel verbeteringen in hun wervingsproces kunnen doorvoeren. Hieronder de vijf meest voorkomende quick wins die wij dagelijks ervaren.

30/03/2017

Traditionele vacaturesites verliezen steeds meer terrein

Vacaturesites als Monsterboard, NationaleVacaturebank en Intermediair moeten lijdzaam toezien hoe Indeed steeds meer terrein wint bij de Nederlandse werkzoekende.

30/03/2017

Vijf tips voor effectieve recruitment.

Mkb’ers vinden het moeilijk om geschikt personeel te vinden. Een van de grootste uitdagingen is daarbij het vinden van werknemers met de beste kwalificaties: 43 procent van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven heeft hier moeite mee zo blijkt uit recent onderzoek van vacaturesite Indeed, uitgevoerd door onderzoeksbureau TeamVier.

30/03/2017

Werken aan je employer brand: 3 tips

Het is voor elke organisatie belangrijk het beste talent aan te trekken én te behouden. En met zoals zoveel dingen in het leven geldt ook in dit proces: de eerste indruk telt. Alle reden dus om de beeldvorming van je organisatie zo goed mogelijk op de rit te krijgen en te werken aan een sterk werkgeversmerk; de ‘Employer Brand’.

30/03/2017

Vacatureteksten sluiten slecht aan bij doelgroep.

De mate waarin vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven in Nederland is erg laag. In het overgrote deel van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep.

27/03/2017

Hoe blijf je succesvol werven in een veranderende arbeidsmarkt? 5 tips

In oktober viel in een onderzoek van Manpower al te lezen, dat 17% van de Nederlandse werkgevers moeite heeft met het invullen van vacatures. Zelf vond ik het nog wel meevallen. Maar in januari, februari en in maart heb ik in m’n eigen praktijk meegemaakt dat kandidaten zich in de eindfase van een wervingstraject terugtrekken uit procedures. Oei!

23/03/2017

Primatch opent 2e vestiging Limburg

Johan is vanaf maart 2017 mede verantwoordelijk voor de partnervestiging van Primatch in Limburg.

20/02/2017

Slechte wervingscampagne? Dat levert alleen maar frustraties op.

Stel: jouw bedrijf heeft een vacature. Helaas is er maar weinig tijd en budget voor een gelikte wervingscampagne. Dus je knipt en plakt wat tekst bij elkaar. Je plaatst je vacature op freemium jobsites. En zet een berichtje op FaceBook en LinkedIn: “Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s”. Niet echt origineel, maar toch.

16/02/2017

Primatch opent vestiging Limburg

Mark van Rensch is vanaf heden partner en is verantwoordelijk voor de de regio Noord-Limburg, regio Roermond en regio Zuid-Limburg. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring binnen recruitment en HR, waarvan de laatste 10 jaar als Hoofd P&O en lid van het managementteam van Attractiepark Toverland.

15/01/2017

Alwéér de verkeerde kandidaat aangenomen

15 januari 2017-De Nederlandse economie groeit stevig door in 2017, aldus mt.nl. Bijna iedereen gaat er in het nieuwe jaar op vooruit. Het CBS becijferde ook al dat er voor het 12e kwartaal op rij meer openstaande vacatures zijn. 155.000 stuks: 5 duizend meer, dan het kwartaal ervoor. Eindelijk, de wind zit mee. En honderd-vijf-en-vijftig-duizend openstaande vacatures, dat is nogal wat. Maar zijn dat dan allemaal nieuwe vacatures?

14/01/2017

Primatch.nl is vernieuwd!

De traditionele wereld van werving en selectie moet niet alleen anders, maar kan ook echt anders. Dit standpunt nemen wij al een hele tijd in, maar nu is ook de website volledig hierop gebaseerd.

24/11/2016

Baetsen Groep kiest voor tool2match

Baetsen Groep in Veldhoven biedt oplossingen op het gebied van afvalverwerking en recycling, transport, kraanverhuur, containers, bouwstoffen, grond- en sloopwerken. En zij hebben sinds kort voor tool2match gekozen…

21/11/2016

Nieuw: Primatch’ Vragenuurtje

Je bent momenteel een vacature aan het uitzetten, maar je merkt dat je ergens tegen aan loopt en er niet goed uitkomt. Nu wil je graag zelf de regie in handen houden, maar toch zou je wel graag feedback willen hebben over jouw vacaturetekst of misschien willen sparren over jouw gekozen media…

07/11/2016

Oorlog in vacatureland

Vacaturesites zijn het meest geschikt om actief zoekende kandidaten te bereiken. Want daar komen vraag en aanbod bij elkaar. Maar jongens, wat zijn het er tegenwoordig toch veel!

02/05/2016

Wat moet ik met een CV zonder geboortedatum?

Werving en selectie, dat is mijn vak. En ik kan je vertellen, dat een recruiter veel CV’s op zijn bureau krijgt om te beoordelen. Dus wil ik snel kunnen screenen. Steeds vaker zie ik CV’s voorbij komen zonder een geboortedatum. Het is ook niet verplicht, maar ik vind het een slechte ontwikkeling. Weet je waarom?

08/03/2016

Zoek niet naar die HBO’er met 2 tot 5 jaar werkervaring

Jij, maar ook andere bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar nieuwe collega’s. Eind december 2015 waren er in Nederland 143.000 openstaande vacatures. Al voor het tiende kwartaal op rij was er een toename, blijkt uit onderzoek van het CBS.

11/01/2016

Maak  jij als werkgever wel een positieve indruk op je sollicitant?

Beste werkgever, de tijd dat heel de wereld bij jouw bedrijf wil komen werken is voorbij. Er wordt weer flink aan kandidaten getrokken, zeker voor die lastiger vervulbare vacatures.

23/11/2015

Hoe haal je betere informatie uit je referentiechecks?

Het nagaan van referenties begint zoals zoveel dingen met voorbereiding. Zorg dat je een goede selectie maakt van referenten.