Waarom word er zo geheimzinnig gedaan over salaris in vacatureteksten?

Loon is een belangrijk thema op de werkvloer. Onlangs deed Monsterboard nog onderzoek naar wat werkzoekenden belangrijk vinden. En ook in dit lijstje staat salaris weer in de top-3. Toch word er vaak geheimzinnig over gedaan in vacatureteksten. Waarom eigenlijk?

Daarvoor moeten we een paar jaar terug, naar economisch mindere tijden. Argumenten als “salaris moet niet de belangrijkste drijfveer zijn” en “dat bespreken we aan tafel wel” hielden toen nog wel stand, want er waren genoeg sollicitanten. Ook vanuit concurrentieoverwegingen werd salaris niet genoemd en ook dat is achterhaald. Want over salaris wordt gepraat en anders maakt een salariswijzer van bijvoorbeeld Intermediair het wel transparant. Let wel: het verschil in salaris per functiegroep, branche en regio is groot. Zo sprak ik pas een Hoofd Administratie en een Controller voor dezelfde vacature. Ik had verwacht dat ze ongeveer hetzelfde zouden verdienen, maar wat bleek: er zat €1.000 tussen. Natuurlijk heeft dat met verantwoording te maken, alleen haal je dat lang niet altijd uit een cv of LinkedIn profiel.

Daarom adviseer ik altijd om in vacatureteksten een salarisindicatie te noemen. Het is nou eenmaal informatie die een kandidaat vooraf wil weten. Het geeft de complexiteit en senioriteit van jouw vacature aan. En het voorkomt mismatches met kandidaten die meer willen verdienen, waar je anders pas in een eerste of tweede gesprek achter komt.

Ik kan me voorstellen dat je geen idee hebt van een salarisindicatie voor een vacature. Als bijvoorbeeld de financiële man van een MKB-bedrijf na 8 jaar dienstverband vertrekt, wat moet zijn vervanger dan verdienen? Check dan eerst een salarisvergelijker voor werkgevers, zoals deze. Noem je liever geen bedragen? Vertel dan over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden om een completer en eerlijker beeld te geven van wat je te bieden hebt.

Experimenteer daarom met salaris in vacatureteksten om de beste reacties te krijgen. Kom je er niet uit? Lees hier meer over het schrijven van wervende vacatureteksten en hoe wij jou kunnen helpen.

Deze blog is geschreven door Rudolf van Gastel van Primatch West-Brabant. Wil jij weten wat wij als expert adviseren over salarissen in vacatureteksten? Neem vrijblijvend contact op.