NIET BENOEMEN VAN SALARIS IN JE VACATURE GEBEURT TE VAAK; GEMISTE KANS!

Om in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt onderscheidend te zijn en talent aan je te kunnen binden is een sterk employer brand belangrijk.  Niet alleen een merkstrategie richting je eindklanten maar je moet ook je ‘story’ kunnen vertellen aan je doelgroep van toekomstige werknemers. Wat zijn de kernwaarden van je bedrijf, wat is typerend voor de cultuur en wat maakt het zo interessant om juist bij jouw bedrijf te werken? Je verhaal via de juiste kanalen vertellen zorgt voor bekendheid, herkenning en enthousiasme bij je doelgroep.

Een fit met het bedrijf is belangrijk voor een kandidaat, toch zijn het ook de arbeidsvoorwaarden die zwaar meewegen in het wel of niet solliciteren en het wel of niet overstappen naar een andere werkgever door werkzoekenden.

Uit onderzoek blijkt dat salaris nog altijd als belangrijkste pull factor geldt onder de Nederlandse beroepsbevolking (Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek ). Op de voet gevolgd door een vast contract. Werksfeer en inhoud van werk volgen daarna. Ondanks dat werving van gekwalificeerd personeel in deze arbeidsmarkt scherpte vraagt, blijkt uit onderzoek dat in 2/3 van de vacatureteksten geen salaris- en arbeidsvoorwaarden worden genoemd. 1 op de 5 vacaturelezers klikt de vacature zelfs meteen weg op het moment dat salaris niet wordt genoemd.

Stel, je ziet op Funda een leuk huis maar er staat geen verkoopprijs, dat geeft je dan toch een onbehagelijk gevoel. Sterker nog op de huizenmarkt is prijs één van de belangrijkste selectiecriteria. Daarnaast geeft een salarisindicatie ook voor kandidaten een markeerpunt aan of ze de rol wel of niet aankunnen. Zoals in elke markt worden vraag en aanbod door prijs bij elkaar gebracht. Alleen heet die prijs op de arbeidsmarkt loon! Maar voor de rest is het gewoon hetzelfde. Dus als jij je toekomstige werknemer en de vacature serieus neemt, vernoem je een salaris indicatie!

Maak in je zoektocht naar die nieuwe medewerker dus gebruik van het benoemen van de arbeidsvoorwaarden. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk? Hoger opgeleiden vinden een vast contract bijvoorbeeld minder belangrijk dan lager opgeleiden. En millenials vinden persoonlijke ontwikkeling en flexibele werktijden een must. Door dit specifiek te benoemen spreek je jouw doelgroep aan op de punten die voor hen het verschil maken.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden die gelden binnen jouw organisatie? En zijn die nog marktconform? Sluiten deze aan bij jouw doelgroep? Goed om dat te onderzoeken en duidelijk te krijgen! Primatch kan je daarbij helpen o.a. door een salarischeck tool die een marktconform salaris per functie kan aangeven op basis van een landelijke benchmark. Meer weten? Bel ons op 088-5325111 of mail ons.

OVER DE AUTEUR

Tessie Molkenboer is Recruitment Consultant bij Primatch Tilburg.  Ze heeft jarenlange ervaring binnen recruitment, procesondersteuning en arbeidsmarktcommunicatie.

Tessie Molkenboer

Tessie Molkenboer

Recruitment Consultant