Slechte wervingscampagne? Dat levert alleen maar frustraties op.

Stel: jouw bedrijf heeft een vacature. Helaas is er maar weinig tijd en budget voor een gelikte wervingscampagne. Dus je knipt en plakt wat tekst bij elkaar. Je plaatst je vacature op freemium jobsites. En zet een berichtje op FaceBook en LinkedIn: “Wij zijn op zoek naar nieuwe collega’s”. Niet echt origineel, maar toch.

Daar sta je dan, met je vacature op freemium jobsites en social media. Tussen al die anderen die gratis reclame willen maken voor hun vacature. Als het pauze is kijk je op FaceBook en zie je jouw berichtje weer langskomen. Want een collega is zo vriendelijk geweest om op “like” te klikken. Geen idee wat hier het effect van is. Eigenlijk doe je maar wat.

Twee weken later. Er hebben sollicitanten gereageerd. Helaas passen ze voor geen meter. Je stuurt 26 mensen een afwijzing; extra werk waar je niet op zat te wachten, maar wel zo netjes om te doen. Ondertussen word de Afdelingsmanager ongeduldig: “Waar blijven die sollicitanten?”

Natuurlijk wilde jij jouw vacature zelf invullen. “Acquisitie wordt niet op prijs gesteld”, stond er onderaan jouw vacaturetekst. Bewust. Alsof dat zou helpen. Want je hebt toch commercieel getinte mails ontvangen. Er is – speciaal voor jou – een introductieaanbieding om je vacature verder online te verspreiden. En een duur bemiddelingsbureau biedt op basis van “no cure, no pay” drie kandidaten aan. Gaat dit dan de ideale kandidaat opleveren? Twijfels, want garanties heb je niet. Je manager ziet je aankomen …

Een slechte wervingscampagne levert alleen maar frustraties op. Geef je reactie, als jij anderen wil helpen om dit een volgende keer te voorkomen.

Ben je benieuwd hoe ik bedrijven ondersteun met het invullen van vacatures? Bekijk onze oplossingen.


Rudolf van Gastel
 is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.