“TOPTRANSFER KETST OP HET LAATSTE MOMENT AF, NIEUWE MESSI KOMT TOCH NIET”

Je leest het wekelijks maar weer, dat de meest gewilde voetballers waar met zorg de transfer is voorbereid het op het laatste moment laten afweten om vervolgens voor een ander club kiezen.  Hoe kan dat?

Helaas zie je dit fenomeen ook bij de niet voetbalgoden onder ons. Kandidaten die op het laatste moment toch niet het voorbesproken contract komen ondertekenen of die binnen de proeftijd  zelf tot de beslissing komen om per direct te vertrekken.  Natuurlijk je kunt altijd pech hebben, maar als wervende partij houdt het niet  op met de boodschap, ‘gefeliciteerd je hebt de baan, je mag maandag beginnen’.

Als een kandidaat besluit om bij jou te komen solliciteren is het vaak zo dat hij of zij nog meerdere sollicitaties heeft lopen. De keuze voor de meeste kandidaten is groot. Het vervolg van het sollicitatie proces, ook een onderdeel van de candidate journey, houdt daar immers niet op en is minstens zo belangrijk. Het is van belang om de nieuwe collega al voor hij/zij start te betrekken bij het reilen en zeilen van jouw bedrijf. Bespreek uitvoerig hoe je de eerste weken samen gaat invullen om hem/haar wegwijs te maken binnen jouw bedrijf. In deze fase is aandacht geven en het gevoel dat je erbij hoort enorm belangrijk.

Daarnaast is het zo dat je over en weer de verwachtingen goed moet managen. Dit geldt uiteraard voor de kennis en ervaring die een kandidaat meebrengt maar wees ook duidelijk en transparant waar jouw organisatie voor staat.  Je kunt immers niet prediken dat je een hypermoderne organisatie bent met state of the art machinepark maar dat er in de praktijk nog met machines wordt gewerkt toen de eerste wereld oorlog was afgelopen.

Is jouw candidate journey al doordacht om jouw toptransfer wel te laten slagen? Primatch verzorgt op jaarbasis 600 sollicitatieprocedures en maakt dus ook 600 candidate journeys van dichtbij of een afstandje mee.

OVER DE AUTEUR

Johan de Regter is sinds 2017 partner voor Primatch Limburg. Hij heeft ruime ervaring met (online) recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving- en selectietrajecten.

Johan de Regter

Johan de Regter

Partner Primatch Limburg