WAAROM HET STOM IOM PERSÉ EEN FULLTIMER TE WERVEN

Dat de meeste vrouwen geen voltijdbaan hebben, is wel bekend. Maar wist je dat slechts 26% van de werkende vrouwen een fulltime baan heeft, aldus Jobbird? Trouw kopt hier dat fulltime werken voor de man ook achterhaald is. “Met meer tijd voor sociale contacten zullen we allemaal gelukkiger en gezonder zijn”. Eigenlijk klinkt dat zo gek nog niet!

Doelgroepen uitsluiten
Dus is het stom om persé een fulltimer voor jouw vacature te werven, want je sluit doelgroepen uit.

Vrouwen: Waarom is die vertrekkende fulltime collega niet te vervangen door twee parttime dames? Dat is samen ook fulltime. Vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid dan mannen, dus krijgen dat samen best georganiseerd.

Mannen: Steeds meer jonge gasten kiezen voor een deeltijdbaan, bijvoorbeeld omdat ze een papadag willen. Op papier voor 32 tot 36 uur per week, in de praktijk bijna hetzelfde als fulltime. Want zeg nou eerlijk; wordt er bij jou op kantoor op maandagochtend en op vrijdagmiddag zo hard gewerkt? Ik durf te wedden dat het rondje weekend dan uitgebreid voorbij komt.

Scholieren: Middelbare scholieren, HBO’ers of WO’ers. Ze hebben vaak vaste schooldagen, maar geen voltijdroosters van 9 tot 5. En ze willen graag bijverdienen om leuke dingen van te doen. BBL-opleidingen sturen zelfs aan op een baan voor 20 tot 32 uur per week.

Hybride werknemers: Mensen die de ene baan met een andere of met een eigen onderneming combineren zijn er steeds meer. Denk aan een uit de hand gelopen hobby waar iemand niet rijk van wil worden, maar wel tijd aan wil besteden. Omdat het tof is om te doen. Dat hoeft helemaal niet te bijten.

Probeer het eens anders te benaderen
Bij veel bedrijven, vooral in de techniek en logistiek, werken van oudsher veel mannen met een fulltime dienstverband en relatief weinig zorgtaken. Met een beetje meer moeite regel jij het werk wat gedaan moet worden ook met deeltijders.

Neem een voorbeeld aan de wereld van medisch specialisten. Tot 10 jaar geleden was fulltime werken en dag en nacht beschikbaar zijn daar ook de norm. En hoewel die cultuur het eerst ook niet toeliet, blijken dag-, avond- en nachtroosters prima met deeltijders in te vullen. Er wordt gewoon goed rekening gehouden met schooltijden van kinderen, studies en (vaste) werkdagen van de partner.

Doe jij die moeite voor parttimers? Dan weet ik zeker dat zij flexibeler zijn, als jij moeilijk zit om een shift vol te krijgen of als er een keer moet worden overgewerkt.

OVER DE AUTEUR

Rudolf van Gastel is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met (online) recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten. Meer weten over Rudolf? Kijk dan bij Primatch Roosendaal.

Rudolf van Gastel

Rudolf van Gastel

Primatch Roosendaal