Waarom videosolliciteren het (nog) niet gaat worden in 2018

Video is populair. Enzo Knol is met zijn eigen YouTube-kanaal wereldberoemd geworden in Nederland. Ook vlogger Ismail Ilgun kreeg om andere redenen, veel media aandacht. Hij hield er een baan als AD-verslaggever aan over. En de filmpjes van Fajah “killerbody” Lourens op Instagram hebben zeker bijgedragen aan de verkoop van haar boeken.

Aanbieders van videosolliciteren spelen hier handig op in. Er is steeds meer (dure) recruitment software beschikbaar waarmee dit kan. Het zou het werkgevers makkelijker maken, laagdrempelig zijn en een stuk minder tijd kosten. Daar komt nog bij: een filmpje zegt veel meer dan een cv en een motivatiebrief, toch?

Wat vergeten wordt

Vaak wordt vergeten dat er ook nadelen aan videopitches zitten voor werkgevers, want die zijn er zeker. Als je een sollicitant op video beoordeelt, is de kans groot dat je minder op inhoud let. Uiterlijk speelt ook een (te) belangrijkere rol, terwijl dat voor veel vacatures niet relevant is. En je moet je afvragen of een filmpje authentiek is, als een sollicitant pas na 21 keer opnemen tevreden was over het resultaat.

Over videosolliciteren verscheen eerder ook dit artikel. Het zou bij wet verboden zijn, en zorgde voor veel discussie. Over discriminatie. En over de Wet Bescherming Persoonsgegevens. En ik verwacht dat de discussie weer op zal laaien, nu de nieuwe privacywetgeving (AVG) vanaf mei van kracht wordt.

Extra drempels

Filmpjes kijken is leuk. Maar aan de andere kant is er ook iemand die het filmpje moet maken. Dat is de sollicitant. Onbekend maakt onbemind. Dus zoekt hij waarschijnlijk eerst tips op internet, zoals hier. Dat is schrikken, waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo’n videopitch is nog niet zo snel gemaakt!

Stel dat je zelf de sollicitant bent, en deze drempel hebt overwonnen. Je filmpje is opgenomen, en natuurlijk kijk je het resultaat terug. Helaas is het licht te fel, of juist te donker. Is je stem te hard, of juist te zacht. Kom je niet goed uit je woorden. Zie je bleek, omdat je van de winter weinig zon hebt gezien. En komt die pukkel op je kin nét te goed in beeld.

Wat ga je dan doen: opnieuw opnemen? Of toch even verder zoeken naar een andere baan? Videosolliciteren zorgt voor extra drempels, vergroot de kans dat iemand afhaakt. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waar kandidaten kunnen kiezen.

Meer nadelen dan voordelen

Een gemiddelde sollicitant is geen beroemde Enzo, Ismail of Fajah. Zij hadden ook een heel ander doel met hun filmpjes, dan solliciteren. En kozen er zelf voor om ze te maken en daar veel tijd in te steken.

Videosolliciteren is (nog) niet het antwoord op al jouw recruitmentvraagstukken, zeker niet als je het verplicht stelt. Voorlopig zie ik voor de meeste bedrijven meer nadelen dan voordelen.

Rudolf van Gastel is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.