Wat moet ik met een CV zonder geboortedatum?

Werving en selectie, dat is mijn vak. En ik kan je vertellen, dat een recruiter veel CV’s op zijn bureau krijgt om te beoordelen. Dus wil ik snel kunnen screenen. Steeds vaker zie ik CV’s voorbij komen zonder een geboortedatum. Het is ook niet verplicht, maar ik vind het een slechte ontwikkeling. Weet je waarom?

Omdat mijn gevoel dan zegt: “deze sollicitant heeft iets te verbergen”. Dus ga ik dan zelf op zoek. En tik de naam van de kandidaat in op social media. Het is het big data tijdperk, en daarom heel simpel om die ontbrekende informatie te achterhalen. Maar eigenlijk is het jammer, dat het zo moet…

Het zorgt ervoor dat het niet vermelden van een geboortedatum op een CV – in ieder geval bij mij –  averechts werkt. Ik weet zeker dat veel werkgevers hier hetzelfde over denken. Dat heeft niks te maken met leeftijdsdiscriminatie. Want wat mij betreft zou een ideaal team moeten bestaan, uit mensen met een verschillende achtergrond: een mix van mannen en vrouwen, een mix van culturen. En een mix van jong en oud.

Ik ben er van overtuigd dat een vakman van 60+ nog prima aan de bak kan. Denk maar aan die nette schilder of betrouwbare boekhouder. Die al jarenlang binnen jouw familie- en vriendengroep over de vloer komt. Die solliciteert niet, maar wordt via-via gevraagd om te komen werken.

Zou jij dat ook willen? Begin dan met anders te denken. En overweeg om juist wel je leeftijd op je CV te vermelden. Als jij vindt dat die vacature goed op jouw ervaring aansluit. Dan is jouw leeftijd niet iets om je voor te schamen, maar waar je juist trots op mag zijn. Zeker als je een vakman bent!

Bekijk onze oplossingen als je meer wilt weten over Primatch en onze werkwijze.


Rudolf van Gastel
 is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.