• JOB SCRAPING

Job Scraping – wat is het en wat doe je eraan?

Wat is Job Scraping?

Job Scraping is het kopiëren (scrapen) van vacatureteksten van diverse websites. De tekst wordt vervolgens op een jobboard of eigen vacaturesite geplaatst. Dit is een geautomatiseerd proces dat er onder andere voor zorgt dat je soms – maanden na het vervullen van een openstaande vacature – nog belletjes krijgt over de openstaande functie.

Wat gebeurt er exact?

Er zijn ooit tools ontwikkeld om websites te scrapen; informatie van een website wordt gekopieerd en op andere websites getoond. Het meest gebruikte voorbeeld is de aandelenmarkt. Actuele informatie over aandelen wordt op andere locaties getoond. De Scraping Tool neemt namelijk letterlijk de informatie over en deze wordt dan elders geplaatst. Dit proces neem enkele seconde in beslag, maar zo kunnen sites over aandelen actuele informatie tonen op hun website.

In het geval van een vacature gebeurt er het volgende: een vacature wordt geplaatst, de scrapers vinden de vacature en nemen de content over. De vacature wordt vervolgens op een andere locatie geplaatst, maar niet beheerd. Dit zijn vaak vacaturesites waar op basis van branche en locatie alle vacatures getoond worden. Let op: de meeste jobboards zich er niet van bewust dat hun platform gebruikt wordt op gekopieerde vacatures te plaatsen.

De vacaturetekst verschijnt tevens ook met of zonder opmaak op het internet. Hier is geen invloed op uit te oefenen.

De vacature wordt door de extra plaatsing ook dubbel geïndexeerd door Google. Als een vacaturesite een sterkere reputatie (voor Google) heeft dan je corporate website of werken bij site, dan zal je eigen vacature (op je eigen website) snel het onderspit delven.

Vervolgens begint de candidate journey op de verkeerde locatie….

Voorbeeld: Een sollicitant komt de vacature tegen en besluit te reageren. De vacature is in werkelijkheid acht maanden oud, maar is sinds twee weken geleden (door keer op keer gescraped te worden door verschillende scrapers) online gekomen. De sollicitant heeft vragen over de functie, neemt contact op en krijgt te horen dat ”de functie allang vervuld is”.

  • De sollicitant vindt het raar dat de functie nog online staat en zal in de toekomst minder snel jouw bedrijf benaderen, want “de functies die online staan kunnen al ingevuld zijn.”
  • Als negatief bijeffect zit de sollicitant nu in een mailinglijst en krijgt erg veel e-mails. De sollicitant neemt vaak aan dat dit door het bedrijf komt. Dit leidt tot een negatieve Employer brand!
Wat speelt er nog meer mee?

Naast het feit dat je zelf geen controle hebt over welke functie online te vinden zijn en het een negatieve invloed kan hebben op je Employer Brand, speelt het volgende ook mee:

In de recruitmentbranche zijn er recruiters en websites die trachten jouw vacatures (ongevraagd) voor je te verspreiden. Wanneer een kandidaat reageert op een vacature die geplaatst wordt door een van deze partijen, zal de recruiter die ongevraagd jouw vacature gekopieerd heeft, contact opnemen met de kandidaat. Vervolgens zal deze recruiter contact opnemen met jullie bedrijf om de kandidaat te pitchen. Dit wordt vaak op basis van de bekende no cure no pay methode gedaan. Het kán de ideale kandidaat opleven, maar het draagt (in het geval van een gekopieerde vacature) ook bij aan misinformatie omtrent jullie openstaande functies.

Wat kun je hiertegen doen?

Belangrijk om te weten is dat content scraping niet illegaal is. Ongeacht de vervelende uitkomsten, is hier wettelijk niets tegen te doen. Er zijn maar 2 opties:

  • Neem contact op met de betreffende verspreider van jullie verlopen vacature en vraag ze hiermee op te houden.
    Het nadeel van deze oplossing is dat het een gebed zonder eind is. Dit zou namelijk per gekopieerde vacature aangevraagd moeten worden en gecontroleerd worden op uitvoering.
  • Zet duidelijk in je vacature wanneer deze geplaatst is, tot wanneer de vacature loopt, hoe de procedure verloopt, met wie ze contact kunnen opnemen en wie de vacature voor jullie plaatst (of dat jullie dit zelf doen).

Wanneer deze informatie duidelijk aanwezig is zal dit elke keer meegenomen worden door de scraper. Dit zorgt ervoor dat – ondanks dat de vacature op een ongewenste locatie staat (gratis bereik) – er wel gerefereerd wordt naar de juiste personen om contact mee op te nemen. Heeft een partij toch de ideale kandidaat voor je? Dan weet je in elk geval dat de kandidaat niet goed gelezen heeft met wie hij/zij contact zou moeten opnemen.

Nog beter is om vacatures altijd via een ATS-systeem te laten verlopen. Op deze manier komen alle sollicitanten direct bij jullie binnen en niet via ongevraagde bronnen.

Wil jij meer informatie over Job Scraping of samen kijken naar de juiste oplossing? Neem contact met ons op!