Wie een wervende vacaturetekst schrijft, die beklijft

Op 10 oktober geeft het ingeven van de functienaam Developer op Indeed 13.942 resultaten. Bovenaan de lijst staat dat er 1.045 nieuwe vacatures zijn. Dat zijn heel veel pagina’s aan vacatureteksten dus de uitdaging is duidelijk. Hoe zorg jij dat werkzoekend talent jouw vacature vindt en op jouw vacaturetekst doorklikt? Hoe val jij als werkgever op tussen al die duizenden bedrijven die dagelijks hun vacatures plaatsen op internet. Je hebt je goed voorbereid en weet wie je zoekt; maar hoe zorg je dat je jouw beoogde kandidaat ook echt bereikt?

Een shortlist met tips:

  1. Kies een gangbare maar duidelijke functienaam met locatie als kop van je vacaturetekst.
  2. Open met een originele wervende zin waarin je jouw vacature verkoopt en talent getriggerd wordt juist bij jou te willen werken. Houd daarbij rekening met de weergave op de verschillende jobsites waar de vacature verschijnt.
  3. Verkoop eerst de functie en dan pas je organisatie. Begin met de functie-inhoud en laat duidelijk zien welke taken, verantwoordelijkheden en uitdagingen je biedt.
  4. Bepaal vooraf of je heel selectief kunt zijn of dat jouw potentiële kandidaten dun gezaaid zijn. Op basis van die inschatting zet je de eisen neer waaraan een sollicitant moet voldoen.
  5. Wees zo specifiek en origineel mogelijk in wat je de kandidaat biedt als hij/zij bij jou komt werken. En gluren bij de buren mag, je moet natuurlijk weten waarmee je moet concurreren.
  6. Geef bij bedrijfsinfo weer waarom het zo leuk is om juist bij jouw organisatie te werken. Vertel iets over sfeer, uitjes of andere onderscheidende zaken.
  7. Sluit af met een “call to action”. Maak het je potentiële nieuwe werknemer zo eenvoudig mogelijk om te solliciteren. Ook hier kun je variëren al naar gelang je doelgroep en eisenpakket. Stel dat alleen een Verklaring omtrent goed gedrag, een rijbewijs en een emailadres nodig is om in contact te komen; vraag dan alleen hiernaar in het sollicitatieformulier.
  8. Bekijk af en toe je vacatures vanuit het perspectief van een sollicitant. Hoe ziet deze de vacature op de verschillende vacaturesites. Vraag ook eens feedback aan sollicitanten; wat sprak ze juist wel of niet aan.

Meer weten over vacatureteksten en samen aan de slag? Kom naar één van onze kosteloze bijeenkomsten.

Niet in de gelegenheid maar wel meer weten? Download onze whitepaper vacatureteksten schrijven.

Jolanda Schonewille is partner van Primatch in Twente. Zij heeft ruime ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.