Zoek niet naar die HBO’er met 2 tot 5 jaar werkervaring

Jij, maar ook andere bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar nieuwe collega’s. Eind december 2015 waren er in Nederland 143.000 openstaande vacatures. Al voor het tiende kwartaal op rij was er een toename, blijkt uit onderzoek van het CBS.

En als ik naar die openstaande vacatures kijk, dan valt me wat op. Of het nou gaat om een Financial, een Inkoper of een Accountmanager en of ik nou vacatures zoek op Monsterboard, Nationalevacaturebank, Indeed of LinkedIn: heel veel bedrijven zijn op zoek naar een HBO’er met 2 tot 5 jaar werkervaring. Je weet wel. Die zelfstandige, ambitieuze en communicatieve teamplayer die toe is aan een 2e stap in zijn carrière. Ben jij hier ook naar op zoek? Dan ben ik benieuwd of je hier goed over hebt nagedacht, toen je jouw vacaturetekst hebt opgesteld. Want er kleven best wat nadelen aan deze doelgroep. Ik geef je er 3.

1. Je moet meer dan een marktconform salaris betalen.
Dit type kandidaat moet vaak een baan voor jou opzeggen. En wil in deze levensfase niet onderdoen voor vrienden en vriendinnen die meer verdienen. Het wordt lang niet altijd uitgesproken, maar plat gezegd is het hen bij positieverbetering vaak om de centen te doen. Dus daar moet jij voor betalen.

2. Je moet carrièreperspectief toezeggen en waarmaken.
Bij de aanname heb jij de nieuwe collega verteld dat hij zich bij goed functioneren verder kan ontwikkelen. Logisch toch? Denk aan opleiding, groei in verantwoording en verdere ontplooiing. Prima als je dit kunt waarmaken. Maar jouw groeibriljant wil misschien wel sneller dan wat realistisch is. Vervelend, als je na een jaar tijdens de beoordelingsronde weer moet onderhandelen omdat hij anders gaat lopen.

3. De kans is groot dat je kandidaat binnen 2 jaar wordt geheadhunt
Of hij het nu wil of niet, die HBO’er met 2 tot 5 jaar werkervaring zal binnen dit tijdsbestek worden geheadhunt. Door de opkomst van LinkedIn is het voor headhunters veel makkelijker geworden om hen te vinden. Want bijna alle HBO-plussers in Nederland staan met hun profiel op LinkedIn. Eén ding weet je alvast zeker als hij bij jouw bedrijf komt werken: Hij zal regelmatig een mailtje krijgen, waarin gouden bergen beloofd worden. En als hij een baaldag heeft, is de kans best aanwezig dat hij in gesprek gaat. Want praten kan geen kwaad.

Natuurlijk wil ik niet iedereen binnen deze doelgroep over één kam scheren. Maar omdat er meer vraag dan aanbod is, geeft het wel te denken.

Meer weten? Bekijk onze oplossingen.


Rudolf van Gastel
 is partner van Primatch in Roosendaal. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met online recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en automatisering van werving en selectie trajecten.